Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Pasta |
|
Fusilli
Fusilli (także: eliche, tortiglioni, spirali) - rodzaj południowowłoskiego makaronu w formie spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta (semoliny).
Wywodzi się z Kampanii. Wyglądem przypomina świderek i stąd bywa też w Polsce nazywany świderkami.
Nazwa pochodzi od wnętrza gwintowanej lufy karabinowej, które spiralka przypomina (włoski archaizm fusile).
Fusilli podaje się jako składnik sałatek makaronowych, zapiekanek, a także samodzielnie z zawiesistymi, ciężkimi sosami.
Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu.
Produkowany jest masowo na całym świecie, również w wersjach barwnych, kolorowanych np. szpinakiem na zielono lub pomidorami na czerwono.
Podobnym gatunkiem jest gemelli.
|